Wonen in Berlijn: wat zijn de voor- en nadelen

wonen in Berlijn

Sinds 2016 woon ik in Duitsland waar ik eerst in Essen heb gewoond. Na een jaar of twee had ik eigenlijk wel gehad met Duitsland. Essen voelde aan als een dorp terwijl het net zo groot is als Rotterdam. Het was dodelijk saai en ik wilde graag terug naar Nederland. In september/oktober 2019 zei ik tegen Daan: “Als je voor 1 januari 2020 geen andere baan hebt gevonden, ga ik terug naar Nederland”. Of het toeval is of niet, maar in november kreeg Daan een baanaanbod in Berlijn en in december werd hij aangenomen. Zelf geloof ik dat het geen toeval was. Nu wonen wij sinds augustus in Berlijn, dus zo’n zes maanden. Ik ga je vertellen wat de voor- en nadelen zijn om in Berlijn te wonen.

Het gevoel dat je leeft
wonen in Berlijn
wonen in Berlijn

Ik weet nog zo goed wat ik voelde toen we augustus 2020 in Berlijn aankwamen en in Prenzlauer Berg rondliepen. Er was volop levendigheid. Overal waren mensen buiten aan het eten, koffie drinken en gezellig met elkaar aan het kletsen. De straten zijn daar ook nog eens heel breed met mooie statige gebouwen. Mensen waren zichtbaar aan het genieten. Ik keek mijn ogen uit. Iedereen heeft een leven, maar niet iedereen leeft z’n leven. Ik had het gevoel dat ik in Berlijn echt mijn leven kan leven op een manier zoals ik dat wil. Door Essen was ik dit gevoel kwijtgeraakt. Echter heeft Essen mij ook iets geleerd. Ik weet nu waar ik behoefte aan heb. De volop keuze aan koffietentjes en restaurants is iets wat ik nodig heb in mijn leven.

Maar blijkbaar hou ik ook van drukte. Ik vind het helemaal niet erg om door de drukke straten van Mitte te fietsen. Het geeft mij een adrenaline kick. Ik had nooit gedacht dat ik, Jo-Ann Kramer, ooit in Berlijn op een tweedehands fiets zou fietsen. Berlijn geeft mij het gevoel dat ik leef, ook al zit ik nu voornamelijk thuis.

Van zakenman tot punker: iedereen leeft door elkaar

Wat mij in de eerste maand is opgevallen is dat diverse bevolkingsgroepen door elkaar heen leven. Ik zal een voorbeeld geven. Toen een vriendin mij op kwam zoeken, gingen we naar een hip rooftop bar genaamd Deck 5. Er hing een Ibiza sfeer compleet met zand en een dj. In Nederland zou je hier alleen knappe, hippe mensen tegenkomen in de nieuwste mode. Het zou alleen maar draaien om zien en gezien worden. Niet in Berlijn. Ik zag allerlei diverse soorten mensen. Natuurlijk waren er knappe, hippe mensen aanwezig. Maar er waren ook wat oudere mensen, mensen met iets te veel kilo’s, en alternatieve mensen. Niemand stootte elkaar aan of lachte elkaar uit. Wat een verademing om te zien dat iedereen zich op hun gemak voelde zonder zich ook maar druk te maken over hun uiterlijk. Was dit ook maar mogelijk in Nederland.

De ligging

Berlijn ligt in het oosten van Duitsland op ongeveer dezelfde hoogte als Zwolle. Om Berlijn liggen veel natuurparken. Als je genoeg hebt van de drukke stad, huur een auto en binnen een uur sta je midden in een bos. Het is dus makkelijk om even van de hectiek te ontsnappen. Er zijn geen andere grote steden in de buurt. De dichtstbijzijnde stad is Dresden op 2 uur afstand. Hamburg ligt drie uur rijden verderop. Daar tussen ligt niets anders dan bos en schattige dorpjes. Potsdam bijvoorbeeld is een heel mooi plaatsje om te bezoeken. Ik denk dat we in de zomer regelmatig een uitstapje gaan maken naar de natuur om even bij te komen van het warme Berlijn.

Daarnaast ligt Polen op een uur rijden. We kunnen zelfs een weekendje Praag doen want dat is maar 3,5 uur rijden. Ik heb ook zin om richting het noorden te gaan naar de Duitse stranden. En dan nog noordelijker naar Denemarken. Noorwegen, Zweden en Finland liggen nu ook dichter in de buurt. Er valt zo veel te ontdekken. Helaas nu met de lockdown gaat het even niet, maar zodra alles voorbij is gaan we zeker op verkenning.

Graffiti, OVERAL graffiti

Dan nu de nadelen waarom het niet leuk is om in Berlijn te wonen. Als Berlijn ergens om bekend staat dan is het graffiti. Ik vind graffiti best mooi als er moeite in is gestoken zodat het de moeite waard is om naar te kijken. Wat ik echt niet mooi vind is het kladden om het kladden alleen omdat een muur toevallig nog leeg is. Ik snap wel waarom het is ontstaan. Als je in een stad woont waar een muur dwars doorheen loopt en er patrouilleren soldaten door je straat, dan word je daar niet blij van. Dus dan zoek je iets om je frustratie te uiten. Voor veel Berlijners is Berlijn niet hetzelfde zonder de graffiti. Ik ben het nog niet zo gewend, maar wie weet ga ik het wel waarderen.

Dit vind ik dan weer grappig.
Hoge huurprijzen

In Berlijn waren huurprijzen altijd spotgoedkoop. Echter zijn de huurprijzen in sommige wijken met wel 70% gestegen. Juist omdat het zo goedkoop was, kon de huur flink omhoog gaan. Het is begrijpelijk dat niet iedereen dit kan betalen waardoor mensen gedwongen werden te verhuizen. Mensen accepteerden de hoge huurprijzen niet meer. Er werden demonstraties gehouden. Gelukkig is er nu een wet die er voor zorgt dat de huur vanaf 2020 niet meer verder mogen stijgen. Tenminste voor de komende vijf jaren. Verder wordt er gekeken of hoge huren verlaagd kunnen worden. Met een hoge huurprijs bedoel ik vanaf €2000. Lees hier hoe je snel een appartement kunt huren in Berlijn.

Vieze straten

Berlijn is geen schone stad om in te wonen. De vuilnismannen doen wel hun best om alle vuil zo snel mogelijk op te ruimen, maar ze kunnen het niet zo snel bijhouden. Mensen gooien makkelijk hun afval op de grond. Ik denk dat vanuit de overheid weinig gestimuleerd wordt je troep in de vuilnisbak te gooien. Dat is jammer, want als de straten schoon zouden zijn dan zou Berlijn nog mooier zijn. Het is niet overal een rommel hoor. Mitte en Prenzlauer Berg zijn schone stadsdelen. Inmiddels weet ik welke straten ik moet vermijden waardoor ik een heleboel afval niet meer zie. Al met al ben ik heel gelukkig in Berlijn. Ik zie mezelf de komende jaren hier nog wel wonen!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

jacgi logo

JACGI.COM neemt deel aan diverse affiliate marketing programma’s. Dat houdt in dat JACGI.COM commissies ontvangt voor aankopen middels links van retailers.