Droom of nachtmerrie: fulltime moeder en financieel afhankelijk zijn

fulltime moeder financieel

Als je een aantal jaar geleden tegen mij zou zeggen dat dit mijn leven zou worden dan had ik je vierkant uitgelachen. Het is werkelijk waar nog nooit bij mij opgekomen dat ik fulltime moeder zou worden en ook nog eens 100% financieel afhankelijk van mijn man Daan. Maar over een maand is dit gewoon de werkelijkheid en eerlijk gezegd had ik dit liever anders gezien.

Altijd al financieel afhankelijk geweest

Nou ben ik altijd al financieel afhankelijk geweest sinds ik een relatie heb. Dat is ook niet zo moeilijk als je in het onderwijs werkt. Toen ik Daan leerde kennen in 2008 studeerden we allebei nog. Voor dat ik een relatie met hem kreeg, had ik wel met mijzelf afgesproken dat ik het belangrijk vond dat mijn toekomstige man een goede baan moest hebben voor het geval er iets met mij zou gebeuren. Verder ging ik er gewoon vanuit dat we tweeverdieners zouden blijven.

Toen ik een relatie met Daan kreeg, was ik totaal niet mee bezig of hij wel een goede baan zou krijgen. Hij studeerde technische bedrijfskunde. Het zei mij eigenlijk niet zo veel. Ik was verliefd op hem en dat was genoeg. Daan kwam bij een liftenbedrijf terecht waar hij gelijk al meer verdiende dan ik. Een jaar later konden we een huis kopen. Ik wilde graag 50/50, maar dat zou betekenen dat bijna al mijn salaris aan de hypotheek op zou gaan. Dus toen werd het 70/30.  

Toen we naar Duitsland verhuisden, bleef ik in het onderwijs werken. Eerst over de grens in Venlo en nu op de Nederlandse school in Berlijn. Alhoewel ik veel minder verdiende, had ik wel mijn eigen salaris. Ik betaalde alleen mijn eigen vaste lasten. En daar komt binnenkort een einde aan.

Ongewenst fulltime moeder

Dit klinkt heel dramatisch maar het is wel een pakkende titel, toch? Begrijp me niet verkeerd hoor. Ik ben ontzettend blij dat ik eindelijk moeder word. Dit is al jaren een droom van mij. Het was niet makkelijk om zwanger te raken en ik ben heel erg dankbaar dat mijn droom nu eindelijk uitkomt. Ik kijk erg naar uit om voor mijn dochter te zorgen. Ja, zelfs de huilbuien en poepluiers kijk ik naar uit.

Maar toch heb ik nooit de ambitie gehad of is het zelfs bij mij opgekomen om fulltime moeder en 100% financieel afhankelijk te zijn. Ik ging er vanuit dat ik na mijn verlof parttime voor mijzelf zou gaan werken. Want dat ik zou stoppen met werken in het onderwijs stond als een paal boven water. Ik had al wat ideeën bedacht wat ik extra kon gaan doen met mijn blog om mijn blog sneller te laten groeien. Zo wilde ik dus ook podcasts gaan opnemen met vrouwelijke ondernemers die een eigen merk in de beauty en fashion industrie hebben. Daar zal ik straks geen tijd voor hebben.

Want het blijkt dus dat Lottiepoes, zoals we haar nu noemen, pas over een jaar op de wachtlijst wordt gezet van de opvang (Kita in het Duits) waar we interesse in hebben. Ja, je leest het goed. Over een jaar. Op de wachtlijst. Dit nieuws kwam even binnen toen ik de email las. Dit had ik niet verwacht.

Op de wachtlijst voor zomer 2023

In februari stuurde ik een email naar de kita die bij ons in het gebouw zit. We hoeven alleen maar 10 meter te lopen en dan zijn we er al. De Kita is vorig jaar open gegaan dus alles is hartstikke nieuw. Daarom hebben we voor deze Kita gekozen. Ik schreef dat we interesse hadden en dat we graag vanaf 1 oktober gebruik wilden maken van de Kita.

Een hele tijd kwam er geen reactie wat ik aan de ene kant vervelend vond, maar aan de andere kant verbaasde het mij ook niet want dit gebeurt wel eens vaker in Duitsland dat er gewoon niet gereageerd wordt op een email. In Nederland is dit mij nog nooit overkomen. Ondertussen hadden we een keer met een Duitse vriendin afgesproken en ik vertelde dit verhaal aan haar. Ze zei dat het in Duitsland gebruikelijk is dat kinderen na een jaar naar de Kita gaan. Hier schrok ik wel even van, maar ik dacht dat er vast wel een uitzondering kan worden gemaakt.

In april kwam er eindelijk een reactie terug. Maar het was niet waarop ik had gehoopt. Onze lieve dochter komt op de wachtlijst voor zomer 2023! Aaaaah!

Dat betekent dus dat ik een jaar lang fulltime moeder word. Zonder hulp van familie of vrienden. Het zal sowieso pittig worden. Ik moet hoe dan ook deze website draaiende gaan houden. En ik moet een manier bedenken dat ik toch geld kan gaan verdienen met een baby vanuit huis. Vloggen zie ik niet zitten. Ik wil haar niet vanaf dag 1 op YouTube gooien. Daarbij kom ik niet goed over op camera. Hetzelfde geldt voor Instagram. Ik wil niet alleen maar foto’s van haar gaan posten en alle details over haar gaan delen. Dus dan wordt het toch affiliate marketing. Het is de makkelijkste manier om vanuit huis geld te verdienen, mits ik voldoende bezoekers krijg die via mijn link iets gaan kopen. Het zou ook fantastisch zijn als ik betaalde opdrachten ga krijgen. Laten we hopen dat mijn droom werkelijkheid word.

Het Duitse verlofsysteem

Nu even kort hoe het Duitse verlofsysteem in elkaar zit. Als je als stel een baby krijgt, krijgen jullie in totaal 14 maanden verlof. Dit mag je naar eigen inzicht verdelen. Meestal komt het erop neer dat de vader 2 maanden verlof neemt en de moeder 12. Vandaar dus dat het gebruikelijk is dat het kind na een jaar naar de Kita gaat. Het salaris wordt voor 70 of 80% doorbetaald. Natuurlijk is dit niet gratis want je betaalt hiervoor via de belasting. Ik heb hier echter nooit voor betaald omdat ik een mini job heb en dan betaal je geen belasting. Een mini job houdt in dat je max €520 per maand verdient. Dus ik heb geen recht op 12 maanden verlof.

Als je alleen bent of je zit in dezelfde situatie als wij, dan heb je recht op 12 maanden verlof. Daan heeft recht op 12 maanden verlof. Zodra ze wordt geboren neemt Daan een maand verlof. Er blijven nog 11 maanden over. Die gaat hij opnemen zodra Lottiepoes wat groter is. De overige 11 maanden moet hij wel aaneengesloten opnemen.

Voor mijn situatie is dit verlofsysteem niet ideaal. Als ik niet zo snel mogelijk aan mijn website ga verdienen zal ik een 100% financieel afhankelijke moeder zijn. Moet ik toestemming vragen of ik iets mag gaan kopen. Nee, dank je. Fulltime moeder zijn lijkt me geweldig voor een aantal maanden, maar ik wil ook heel graag financieel een steentje bijdragen.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

jacgi logo

JACGI.COM neemt deel aan diverse affiliate marketing programma’s. Dat houdt in dat JACGI.COM commissies ontvangt voor aankopen middels links van retailers.