Hoe een appartement huren in Berlijn

appartement huren in berlijn

Toen bleek dat we naar Berlijn zouden gaan verhuizen, kregen we gelijk van vrienden en collega’s van Daan te horen: “veel succes!” Het vinden van een appartement in Berlijn is een hele klus en je moet ook echt wel geluk hebben. In deze post leg ik uit hoe je een appartement moet huren in Berlijn.

Waar je moet zoeken

In Nederland kijk je op Funda als je op zoek bent naar een huis of appartement. In Duitsland is Immobilienscout24 dé website voor je zoektocht naar een nieuwe woning. Dus hier hebben we ook op gekeken. In principe is het niet zo moeilijk om de website te gebruiken. Het werkt hetzelfde als op Funda. Waar je wel rekening mee moet houden is dat ze anders omgaan met de term kamers. Als je in Nederland op zoek bent naar een tweekamerappartement, dan bedoelen we hiermee een appartement met twee slaapkamers. In Duitsland is dit een appartement met een woonkamer en één slaapkamer. Soms is het zelfs zo dat een appartement wordt aangeduid met drie kamers en dan blijkt het maar één slaapkamer te hebben. Houd dit goed in de gaten! Omdat we graag twee slaapkamers wilden, gingen we dus op zoek naar een appartement met drie kamers.

Een gemiddelde huurprijs

Zoals je misschien wel weet is een appartement huren in Berlijn niet goedkoop als je in de buurt van Mitte, het meest centrale deel van Berlijn wilt wonen. In de buurt van is een breed begrip want ook de in de omliggende stadsdelen zoals Prenzlauer Berg, Friedrichshain, Kreuzberg, Schöneberg en Tiergarten zijn de huurprijzen hoog. Dan moet je gauw denken aan minimaal €2000 per maand kale huur. De bijkomende servicekosten zijn zo’n €200-€300. Je kan hiervoor een redelijk groot appartement vinden van zo’n 110 m². Soms helaas met maar één slaapkamer. Er is nog iets dat je moet weten. Dat is dat de buitenruimte ook wordt meegerekend in het aantal m² woonoppervlakte. Het is wel een creatieve oplossing om een klein appartement gunstig aan te bieden!

Oderberger Straße in Berlijn-Prenzlauer Berg

Het maken van een afspraak

Heb je een appartement gevonden dat je wilt bezichtigen, dan stuur je een email naar de persoon die de eigenaar vertegenwoordigt. Dat kan je gewoon vanaf de site doen. Vanaf nu is het afwachten of je een antwoord terug krijgt. Je krijgt niet altijd een antwoord terug ook al staat het appartement al maanden voor de verhuur aangeboden op de website. We hadden een keer dat we de die persoon gewoon niet te pakken kregen na meerdere telefoontjes plegen en herinneringen sturen. Dit was denk ik wel een uitzondering. Appartementen staan niet lang voor de verhuur aangeboden dus er wordt wel snel gereageerd. Omdat er zoveel mensen op een appartement reageren wordt je niet gelijk uitgenodigd voor een bezichtiging. Op deze manier kan het lang duren om een appartement te bemachtigen.

Een snellere manier

Ook wij zagen een aantal hele mooie appartementen aan onze neus voorbij gaan. Na de zoveelste afwijzing meldde Daan zich aan voor een lidmaatschap van Immo Scout24. De voordelen hiervan zijn:

  • Is dat je als eerste op de hoogte wordt gebracht van nieuwe appartementen door middel van een pushbericht. Je krijgt twee uur voorsprong op de rest voordat het definitief online komt. Een tip is om de app te downloaden om snel te reageren.
  • Dat je bovenaan komt te staan in de mailbox van de verhuurmakelaar waardoor de kans groter wordt dat je wordt uitgenodigd voor een bezichtiging.
  • Je inzicht krijgt in statistieken van de mensen die reageren. Hierdoor kun je zien hoe groot je kansen zijn, het gemiddelde salaris, hoe groot de huishoudens zijn, of ze in loondienst werken of als ondernemer.
  • Toegang krijgen tot de bezichtigingskalender waarin je kan zien wanneer de verhuurmakelaar beschikbaar is en je gelijk een datum kan prikken zonder heen en weer te mailen voor een afspraak.

Het kiezen van een pakket

Ik raad van harte aan om je aan te melden voor dit lidmaatschap als je snel een appartement nodig hebt. Er zijn drie pakketten waaruit je kan kiezen. Bij Pakket 1 betaal je voor 12 maanden €9,99 per maand. Pakket 2 kost €19,99 per maand voor een periode van 6 maanden. Het laatste pakket is het goedkoopste want daar betaal je €29,99 voor 2 maanden.

Vanaf 1 september 2020 waren we begonnen met zoeken. Op 22 september hadden we een bezichtiging van het huidige appartement waar we nu wonen. Op 14 oktober kregen we een email dat het huurcontract in orde werd gemaakt. Dus het heeft bijna twee maanden geduurd om een appartement te vinden dankzij het lidmaatschap. Wij hadden gekozen voor Pakket 2, maar achteraf gezien hadden we ook voor Pakket 3 kunnen kiezen. Al met al is het mogelijk om binnen twee maanden een appartement te vinden in Berlijn waar de woningmarkt heel krap is.

Kastanienallee in Berlijn-Prenzlauer Berg

De bezichtiging

Een bezichtiging gaat hetzelfde als in Nederland. Soms waren we met meerdere mensen en soms waren we de enige. Wat me is tegengevallen is dat de appartementen in meeste gevallen in het echt kleiner uitvielen. Op papier is 90 m² groot. Maar toen ik in het appartement stond voelde het klein aan. Dat komt omdat in nieuwbouwappartementen er meestal twee badkamers zijn. Dit is ideaal voor mensen die een appartement willen delen met een huisgenoot om de huurprijs te splitsen.

Daarnaast is er ook vaak een aparte wasruimte. Dit verklaart de kleine kamers. We hebben alleen nieuwbouwappartementen bezocht. Hierop is mening gebaseerd. Na een bezichtiging moet je ter plekke beslissen of je het appartement wilt hebben of niet.

En dan gaat het papierwerk beginnen

De reden dat we zo snel het appartement hadden gekregen was dankzij de goede voorbereiding van Daan. Voordat we dit appartement op het oog hadden, had Daan al het papierwerk op orde. Hij kon gelijk de documenten mailen naar de vertegenwoordiger van de eigenaar toen het nodig was. Hierdoor hadden we geen tijd verloren. Deze documenten moet je opsturen:

  • Mietzahlungsbestätigung (bewijs dat je elke maand huur hebt betaald)
  • Einkommensnachweis (bewijs dat je elke maand salaris krijgt)
  • SCHUFA-BonitätsCheck (bewijs dat je financieel gezond bent. Dus geen achterstallige betalingen)
  • Bewijs van identiteit

Deze vier documenten kun je in de app vinden. Het enige wat niet goed werkt is de SCHUFA. Hiervoor ga je naar deze site waar je de SCHUFA kan regelen. Het kost €29,95. Het is jammer dat je hier extra voor moet betalen want eigenlijk heb je al hiervoor betaald via het lidmaatschap.

En dan is het wachten op het huurcontract en de sleutels! Dit is hoe je een appartement moet huren in Berlijn.


No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

jacgi logo

JACGI.COM neemt deel aan diverse affiliate marketing programma’s. Dat houdt in dat JACGI.COM commissies ontvangt voor aankopen middels links van retailers.