Hier Werk Ik: De Nederlandse School In Berlijn

nederlandse school in berlijn

Deze week moet ik weer aan de bak. De zomervakantie zit erop en dat betekent dat ik ga beginnen met werken op de donderdag in Prenzlauer Berg. Dit is mijn tweede jaar dat ik werk voor de Nederlandse School in Berlijn. Dit is een school speciaal gericht op Nederlandse kinderen die in Berlijn wonen. Hoe bijzonder is dit? Ik ga vertellen hoe ik hier terecht ben gekomen en wat de school precies inhoudt.

Ik was op zoek naar werk

Vorig jaar kwam ik op 1 augustus 2020 naar Berlijn. We woonden eerst in een tijdelijk appartement dat van het bedrijf is waar Daan voor ging werken. Zoals altijd als je ergens voor de eerste keer bent, is alles leuk, geweldig, fantastisch. Zo voelde ik me de hele maand augustus. Maar er moet toch ook geld op de plank komen. In september begon ik wat te googlen en op de een of andere manier kwam ik op de website terecht van de Nederlandse School in Berlijn. Ik zag geen vacature staan, maar ik besloot gewoon te bellen of ze toevallig iemand nodig om in te vallen. Want in het onderwijs is er altijd behoefte aan invaljuffen en meesters. En ja hoor. Of ik een cv kon opsturen. Zo gezegd zo gedaan. Ik belde op een dinsdag eind van de middag. Op woensdag stuurde ik mijn cv. Want zo bleek dus, ze waren op zoek naar een leerkracht voor groep 1/2 en een vervanger voor een juf in groep 5. Dit zijn ook nog eens mijn favoriete groepen! Al moet ik zeggen dat mijn voorkeur wel naar groep 1/2 uitging.

Op zaterdag solliciteren?

Op zaterdag was ik aan het chillen. We waren plannen aan het bedenken wat we konden gaan doen. Tot dat ik opeens een appje kreeg of ik om 17:00 uur (of een ander tijdstip, maar was rond deze tijd) langs kon komen voor een sollicitatiegesprek. De locatie was ook nog eens helemaal aan de andere kant van Berlijn. Aangezien we nog maar net in Berlijn woonden, had ik nog geen fiets. Dus we moesten snel op zoek naar een fietsverhuur en vrijwel meteen vertrokken we naar de locatie. Het bleek een volkstuintje te zijn van een van de gespreksvoerders. Dit was mijn meest relaxte sollicitatiegesprek ooit. Ik kan iedereen aanraden om buiten, mits het natuurlijk mogelijk is, werkgerelateerde gesprekken te houden. De rustige, groene omgeving zorgde bij mij er voor dat alle spanning wegviel. Het was absoluut de moeite waard om ruim een uur te fietsen voor een sollicitatiegesprek en dan ook nog eens ad hoc op een zaterdag. Ik kreeg de baan bij de kleuters; precies wat ik wilde!

Dit is wat we doen

En nu werk ik dus voor het tweede jaar bij de kleuters op de Nederlandse School. Ik heb het er erg naar mijn zin. Ik werk op de donderdag in Prenzlauer Berg en een aantal dinsdagen en zaterdagen op de locatie in Wilmersdorf. Toen ik nog in Nederland werkte vond ik taal het leukst om les in te geven en nu hou ik me volledig bezig met alleen taal. Het is onze taak om spelling en taal op hetzelfde niveau te houden als kinderen die in Nederland naar school gaan. Dit is best wel een uitdaging aangezien de kinderen maar 1x in de week les krijgen. De kinderen in Wilmersdorf krijgen een keer per maand ook op zaterdag les aangezien ze op dinsdag een uur minder les krijgen dan de kinderen in Prenzlauer Berg op donderdag. Maar we zijn gewoon een echte school en we moeten ons aan de Nederlandse regels houden. Naast taal houden we ons ook bezig met cultuur. Vier keer in het jaar is er een thema zaterdag voor beide locaties. De thema’s zijn kinderboekenweek, Sinterklaas, koningsdag en schoolreisje. Mocht je overwegen om je kind naar de Nederlandse School te sturen klik dan op onderstaande website. Of lijkt het je leuk om er te werken, er is altijd vraag naar nieuwe leerkrachten. Een pabo diploma is natuurlijk wel gewenst, maar is niet verplicht.

Nederlandse School

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

jacgi logo

JACGI.COM neemt deel aan diverse affiliate marketing programma’s. Dat houdt in dat JACGI.COM commissies ontvangt voor aankopen middels links van retailers.