Mooie Bezienswaardigheden In Potsdam En Omgeving

Als je van plan bent om een vakantie naar Berlijn te boeken, maak dan ook zeker even tijd vrij om een dagje naar Potsdam te gaan. Deze prachtige stad ligt op ongeveer 37 km vanaf Berlijn-Mitte. De rijke historie, prachtige gebouwen en de mooie bosrijke omgeving maken het dat Potsdam de moeite waard is om een dagje door te brengen. Ik ga je vertellen welke bezienswaardigheden in Potsdam en omgeving je moet gaan bezoeken als we weer mogen gaan reizen.

Met het ov naar Potsdam

Kaart van Potsdam

Zoals ik al zei ligt Potsdam niet ver van Berlijn. Met de trein, de trein wordt aangeduid als S-Bahn in Duitsland, ben je er in 42 minuten in Potsdam. Ik heb even de meest centrale plek genomen als vertrekpunt en dat is Alexanderplatz waar ook de meeste hotels zijn. Neem de S7 van perron 4. Dat is de comfortabelste manier om er te komen. Je kan gewoon blijven zitten dus dat is heel fijn.

Een enkeltje kost €3,80. Als je een Paypal account hebt, kun je in de app BVG Fahrinfo: Routenplaner een kaartje kopen. Deze app is alleen moeilijk te vinden in de App Store. Maar als je Berlijn metro intypt, dan komt ie wel tevoorschijn. Natuurlijk kan je ook bij een automaat een los kaartje kopen. De automaten werken omslachtig, dus houd rekening mee dat het even tijd kost om een kaartje te kopen. Potsdam ligt in zone C, dat betekent dat je een kaartje nodig hebt voor zone A, B en C.

Je kan ook voor kiezen om in Potsdam te verblijven en een dagje Berlijn te doen. De afstand is te doen en in Berlijn stap je meteen op een centrale plek uit waar de meeste bezienswaardigheden zijn.

De rijke geschiedenis van Potsdam

Waarom zoveel toeristen Postdam weten te vinden komt door de bijzondere monumenten die de kleine stad rijk is. In 1660 werd de stad gekozen als zomerresidentie door keurvorst Frederik Willem. Hij liet een kasteel bouwen dat hij in tijdens zijn studie in Nederland had gezien. Later kwam ook de koninklijke familie van Pruisen hier wonen: de Hohenzollerns. Er werden in de tijd van koning Frederik de Grote veel monumentale gebouwen gebouwd zoals Sanssouci en het Neues Palais.

Na de Tweede Wereldoorlog vond in het Cecilienhof de conferentie van Potsdam plaats. Stalin, Truman en Churchill kwamen negen weken na de Duitse capitulatie op 8 mei 1945 samen om te beslissen hoe Duitsland moest worden geregeerd.

1. Het park Sanssouci

Paleis Sanssouci

Dit park is echt de moeite waard om te bekijken. Hier staan paleizen en andere soort gebouwen die her en der verspreid staan waardoor je telkens weer iets anders ziet. Het paleis Sanssouci zal je niet snel over het hoofd zien. Frederik de Grote wilde een paleis laten bouwen in rococo stijl. In slechts twee jaar is dit paleis gebouwd. Sanssouci komt uit het Frans sans soucis dat “zonder zorgen” betekent. Zoals je kan zien is het nogal kaal. Maar in de lente is er meer begroeiing tegen de muren waardoor het er nog mooier uitziet. Voor kaartjes klik hier.

  • Orangerie
bezienswaardigheden Potsdam en omgeving
bezienswaardigheden Potsdam en omgeving

Oorspronkelijk was dit paleis bedoeld voor gasten van de koninklijke familie. Nu staan er planten opgeslagen.

  • Het Drakenhuis
bezienswaardigheden Potsdam en omgeving

Frederik de Grote gaf opdracht om dit Drakenhuis te bouwen. Hij kwam op dit idee door een afbeelding uit het boek van de Schotse architect William Chambers. In de achttiende eeuw was het in de mode om gebouwen in Chinese stijl uit te beelden. Het is nu een horeca-gelegenheid, maar is door Corona helaas gesloten.

  • Belvédère
bezienswaardigheden Potsdam en omgeving
bezienswaardigheden Potsdam en omgeving

Dit is het laatste paviljoen dat in opdracht van Frederik de Grote is gebouwd. Het moet een uitkijktoren voorstellen. Dit is volgens mij wel één van de mooiste uitkijktorens van de wereld, vind je ook niet?

  • Neues Palais
bezienswaardigheden Potsdam en omgeving

Wie een paleis laat bouwen zou denken dat je dat laat doen om er zelf in te gaan wonen. Maar niet Frederik de Grote. Hij liet dit paleis bouwen voor belangrijke vorsten en hoogwaardigheidsbekleders. Er zijn meer dan 200 zalen waaronder 4 vergaderzalen en een theater. De sporadische momenten dat Frederik de Grote er was, had hij o.a. een eetzaal, studeerkamer, slaapkamer en een concertzaal tot zijn beschikking. Wil je het paleis bezichtigen dan kan je hier kaartjes kopen.

Aanvullende informatie park Sanssouci

  • Het park zelf is het hele jaar geopend.
  • De entree is gratis!
  • Heb je interesse in een rondleiding klik hier.

Even wat foto’s van mij

2. Cecilienhof

Dit paleis is gebouwd tussen 1914 en 1917 in de stijl van een Engels landhuis. Op Wikipedia staat dat het een paleis is, maar ik vind het moeilijk om het te zien als een paleis door de landelijke uitstraling. Cecilienhof is gebouwd voor de laatste Duitse kroonprins Wilhelm van Pruisen en zijn echtgenote Cecilie.

Hier werd dus het akkoord van Potsdam ondertekend; een bijzonder moment in de geschiedenis. Dit moment was het einde van de Tweede Wereldoorlog en het begin van de Koude Oorlog. Truman, Stalin en Churchill beslisten hoe het verder met Duitsland moest gaan. De zaal waar het akkoord is ondertekend is toegankelijk voor bezoekers.

Op maandag is Cecilienhof gesloten. Op dinsdag t/m zondag kun je hier wel terecht van 10:00 – 17:30. Kaartjes kan je hier kopen.

De omgeving is trouwens heel mooi. Als je tijd over hebt kun je hier goed rondwandelen in het bos of even aan het meer zitten. Oh, en wees niet verbaasd als je plotseling wat blote billen ziet want in Duitsland is het heel normaal om in je nakie rond te lopen. Ze hebben hier zelfs een woord voor: freikörperkultur. Dat betekent iets van cultuur van het vrije lichaam.

3. Höllandisches Viertel

Hollandse wijk Potsdam
Hollandse wijk Potsdam
Hollandse wijk Potsdam
Hollandse wijk Potsdam
Hollandse wijk Potsdam
Het enige Nederlandse eetgelegenheid in de Hollandse wijk

Nederlanders kom je altijd tegen in het buitenland. Zelfs aan de Nederlandse bouwstijl ontkom je niet aan. De Höllandisches Viertel, Hollandse wijk, is gebouwd door Nederlanders in opdracht van Frederik Wilhelm I. Hij hoopte op een Nederlandse kolonie, maar helaas is dat nooit tot stand gekomen. Van 1733 tot 1740 werden 135 rode baksteen huizen gebouwd. Inmiddels zijn ze allemaal gerenoveerd.

4. Gewoon wat rondstruinen

Door de komst van de adel wilden rijke Duitsers ook graag in Potsdam wonen. Daarom lieten ze grote, prachtige huizen bouwen. Het is de moeite waard om wat rond te struinen in Potsdam en te genieten van de huizen.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

jacgi logo

JACGI.COM neemt deel aan diverse affiliate marketing programma’s. Dat houdt in dat JACGI.COM commissies ontvangt voor aankopen middels links van retailers.