Deze Foodhal Moet Je Zeker Gaan Bezoeken In Berlijn

roodhal berlijn kreuzberg

Draait een weekendje weg niet om lekker eten? Als ik een city trip doe, ben ik eigenlijk alleen maar aan het eten. Van ontbijt tot aan het avondeten; elke minuut is opgevuld met eten en drinken. Waar hebben ze de lekkerste koffie? Wat is de specialiteit die je gegeten moet hebben? Waar serveren ze de beste cocktails? Afgelopen augustus was ik met een vriendin naar Markthalle Neun geweest; de bekendste foodhal in Berlijn. Dit bleek een geslaagde ervaring te zijn, dus ging ik er een paar weken geleden nog een keer naar toe, maar dit keer met Daan (mijn man).

Naar een foodhal gaan in Corona tijd

Het valt niet mee om een blog te beginnen over wonen in Berlijn en wat je er kunt doen in Corona tijd. De lockdown wordt weer verlengd tot ergens in april. Komt er ooit een eind aan? Vooral eetgelegenheden vastleggen is lastig. Ik mis de gezelligheid van kletsende mensen die aan het genieten zijn van hun eten en van elkaars gezelschap. Dat brengt toch meer sfeer op een foto. Desondanks dat er geen tafels stonden en het veel minder druk was dan in augustus, heb ik wel wat leuke foto’s kunnen maken.

foodhal berlijn
De foodhal is zoveel mogelijk in originele staat gerenoveerd.
Foodhal Markthalle Neun in Berlijn.

Een beetje achtergrond informatie

Ik zal in een vogelvlucht de geschiedenis vertellen van deze markthal. Van 1886 tot 1892 werden in Berlijn 14 markthallen gebouwd. Mensen konden hier hun wekelijkse boodschappen halen. De markthallen waren vanaf het begin van de opening populair onder de plaatselijke bewoners.

In februari 1945 werd Markthalle Neun getroffen door een bom. Na de oorlog werden slechts drie markthallen weer in gebruik genomen waaronder Markthalle Neun. Echter kwam er concurrentie van supermarkten. In 1976 was de gehuurde ruimte gedaald tot 60%. Een sluiting dreigde. Maar gelukkig waren er twee supermarktketens die in Markthalle Neun introkken waaronder Aldi.

Toch werd het nooit echt een succes zoals het eerst was voor de Tweede Wereldoorlog. Tot de projectgroep Markthalle IX dit pand kocht van de gemeente Berlijn. Ze lieten het zo veel mogelijk in originele staat renoveren. Ook gingen ze weer terug naar waar de markthal ooit bedoeld voor was: het aanbieden van verschillende soorten kraampjes. Op 1 oktober 2011 werd de markthal opnieuw ingehuldigd. Diverse voedselmarkten, beurzen en culturele evenementen weten de markthal steeds beter te vinden. Markthalle Neun is weer net zo bruisend als ooit te voren.

Street Food Thursday

Elke donderdagavond is er Street Food Thursday. Dit houdt in dat je eten uit alle hoeken van de wereld kan eten. Van Britse pies tot Mexicaanse taco’s. Op deze avond krijg je de kans om eten uit een ander cultuur te proeven. Elke donderdag dus van 17:00 – 22:00 in Markthalle Neun. Ik ben tijdens deze avond nog niet geweest, maar dat staat zeker op de planning.

Weekmarkt

foodhal Berlijn

Elke vrijdag en zaterdag is er een weekmarkt met vers fruit, groente, vlees en zelfgemaakte worstjes. Ook kan je dan terecht voor bloemen, verse kruiden, gebakken brood. Maar ook tofu die in de kelder van de markthal wordt gemaakt. Kortom alles wat je nodig hebt om een heerlijke maaltijd te maken. De weekmarkt is op vrijdag van 12:00 – 18:00 en op zaterdag van 10:00 – 18:00.

Impressie

foodhal Berlijn
Dit ziet er zo lekker uit!
foodhal Berlijn

Praktische informatie

  • Website: markthalleneun.de
  • Adres: Eisenbahnstrasse 42/43, 10997, Berlijn-Kreuzberg
  • Openingstijden:
    • Over het algemeen van maandag t/m zaterdag van 8:00 – 20:00
  • Ov: U1 Görlitzer Bahnhof
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

jacgi logo

JACGI.COM neemt deel aan diverse affiliate marketing programma’s. Dat houdt in dat JACGI.COM commissies ontvangt voor aankopen middels links van retailers.