Voor het eerst een nieuwbouw woonkamer inrichten

nieuwbouw woonkamer inrichten

Sinds dat ik niet meer thuis woon, heb ik altijd in wat oudere gebouwen gewoond. Ik begon in een jaren zestig gebouw waar ik een appartement huurde. Toen woonde ik in een jaren dertig koophuis met een erker, glas-in-lood ramen en sierlijsten. Vervolgens verhuisden we naar Duitsland waar we een appartement huurden in een vooroorlogs gebouw met hoge plafonds en dikke muren. Binnenkort wonen we voor het eerst in een appartement dat dit jaar is opgeleverd. Wij zijn de eerste inwoners, dus dat is zeker heel fijn. Alleen wordt het nu wel een uitdaging om een nieuwbouw woonkamer in te richten. Vooral de woonkamer vind ik belangrijk om die gezellig te maken omdat je daar de meeste tijd in doorbrengt. Lees verder hoe ik van plan ben om dit te gaan aanpakken.

Oase van rust in een miljoenenstad

Eerst even wat achtergrondinformatie over het appartement. Het staat in Berlijn en het is dus dit jaar opgeleverd. Wat dit appartement zo bijzonder maakt is dat het een voor- en achtertuin heeft. Dit zie je namelijk niet zo veel in een stad als Berlijn. Het tweede wat dit appartement bijzonder maakt is dat het een maisonnette woning is. Het heeft dus twee verdiepingen. Dit geeft het gevoel alsof je in een huis woont ook al staat het in een groot appartementencomplex. Het appartementencomplex grenst aan een park waar wij recht op uitkijken. Nu in de herfst ziet het er heel mooi uit met alle herfstkleuren. Door de bomen van het park, onze tuin en een gezamenlijke binnentuin ervaar je toch de rust ondanks dat we in een miljoenenstad wonen.

Plan van aanpak

Binnenkort gaan we verhuizen naar deze prachtige maisonnette woning en ik heb er heel veel zin in! De sleutels hebben we al. We moeten alleen nog de verhuizing plannen. Waar we al wel mee begonnen zijn, is beslissen hoe we de woonkamer gaan inrichten. Ik merk voor het eerst dat we bewuster bezig zijn met kleur, materiaal en wat voor sfeer we willen creëren. Hiervoor waren we hier helemaal niet mee bezig. We kochten onze meubels puur op wat we mooi vonden en hielden geen rekening of het wel bij elkaar pasten. Tot nu toe was dat ook niet nodig geweest omdat het toch wel goed uitpakte.

Wat ik als eerste heb gedaan is een bord aanmaken op Pinterest en gewoon alles gepind wat ik mooi vind. Mijn smaak is best wel vrouwelijk. Ik hou van zachte, ronde vormen in het liefst pasteltinten. Maar een knalkleur kan ik ook heel erg waarderen. Qua materiaal hou ik van fluweel en andere zachte stoffen en natuurlijke materialen zoals hout, papier en riet. De sfeer die ik wil evenaren is een vakantie-achtige sfeer. Mijn man heeft door de jaren heen souvenirs verzameld van over de hele wereld en die willen we mooi tentoonstellen. Ik denk dat het een mix gaat worden van een Balinese en een Marokkaans achtige sfeer. Beide stijlen vind ik wat hebben en ik heb nog geen keuze kunnen maken. Natuurlijk kan je niet alles toepassen van Pinterest omdat je rekening moet houden met de vorm van de ruimte, de kleur van de vloer en je partner (!)

Het begint bij de bank

Deze bank hebben we uitgekozen, maar dan in het donkergroen.

De inrichting van de woonkamer beginnen wij met het kiezen van de bank. In onze vorige woonkamer hadden we geen bank, maar twee fauteuils. We willen nu één van de fauteuils boven neerzetten, dus nu hebben we wel een bank nodig. De kleur van onze houten vloer heeft een warme ondertoon. Het neigt naar geel/oranje. De bank die we per toeval waren tegengekomen die we allebei mooi vonden was in het okergeel. Maar omdat we de kleur niet bij de vloer vonden passen, kozen we er voor om de bank in het donkergroen te nemen. Het was ook mogelijk om hem in het roze te nemen, maar dat wilde Daan, mijn man dus, helaas niet. Donkergroen is niet de kleur die ik voor ogen had, maar zoals ik al zei, moet je ook rekening houden met de wensen van je partner. Gelukkig is het wel een fluwelen bank waar ik heel blij mee ben.

De woonkamer met uitzicht op het park.

Omdat de bank maar twee meter breed is, gaan we hem tussen de openstaande deuren zetten met het zitgedeelte naar de rechtermuur. We willen geen tv-meubel meer hebben, dus de tv hangen we op aan de muur. Rechts van de bank komt de fauteuil van Daan en in de hoek komt iets van een vitrinekast. Aan de andere kant van de bank hebben we nog geen plannen. Die ruimte laten we vrij. Waarschijnlijk is dat een mooie plek voor de kerstboom.

Het eetgedeelte

De achterkant van de woonkamer met keuken.

Hier in de hoek komt een ronde eettafel met vier eetstoelen. We hebben nu een rechthoekige eettafel, maar die is helaas te groot. De deur die je ziet gaat naar de gang en daar is ook de wc. Wat ik heel fijn vind is dat we nu eindelijk de keuken in de woonkamer hebben. Voorheen was de keuken steeds gescheiden van de woonkamer en dat vind ik toch niet zo gezellig.

De andere kant van de woonkamer

De woonkamer met berging en trap.

Achter de linkerdeur zit een berging. Daarnaast komt een antieke vitrinekast die we al hebben. Voor de rest wil ik dat de woonkamer gezellig wordt met planten, vloerkleden en schilderijen. We gaan de muren niet verven. Het is een huurwoning en daarom willen we geen tijd en geld stoppen in het verven van de muren. Ik besef me dat het wel meer een uitdaging wordt om de gewenste vakantie sfeer te krijgen in een nieuwbouwwoning. Hopelijk gaat het mij lukken. Ik hou jullie op de hoogte!

jacgi logo

JACGI.COM neemt deel aan diverse affiliate marketing programma’s. Dat houdt in dat JACGI.COM commissies ontvangt voor aankopen middels links van retailers.